De Omgevingsvisie is een strategische visie voor de lange termijn voor de gehele fysieke leefomgeving. We kijken hiermee in onze gemeente met bijna 44.000 inwoners en onze zes dorpen vooruit naar 2040, naar hoe wij in onze gemeente dan samen willen leven, wonen en werken.
De vastgestelde omgevingsvisie is (onder voorbehoud) vanaf 3 december te vinden op de website van de omgevingswet door middel van de zoekterm 'omgevingsvisie De Bilt'.
Bekijk hier de vastgesteld omgevingsvisie
De Omgevingsvisie is een nieuw instrument onder de Omgevingswet en wordt jaarlijks geactualiseerd. De visie is na veel gesprekken met inwoners en ondernemers opgesteld. Er zijn verschillende ‘maanden van de leefomgeving’ met inwonersdialogen, straatinterviews en bijeenkomsten geweest die de basis hebben gevormd voor de visie. Daaruit bleek onder meer dat inwoners met veel plezier en liefde wonen in deze prachtige, groene omgeving die zo rijk is van cultuurhistorie en bossen. Er zijn veel waarden benoemd die wij graag willen behouden of versterken in onze fysieke leefomgeving.
De Omgevingsvisie werd in de gemeenteraad gebracht door Anne Marie ’t Hart. Zij heeft wethouder Pim van de Veerdonk in deze vergadering vervangen in verband met zijn afwezigheid.
“We zijn onze inwoners dankbaar voor het meewerken aan deze prachtige Omgevingsvisie. Dit laat goed zien dat er al ongelofelijk genoten wordt van onze dorpen, onze cultuurhistorie, natuur en voorzieningen en dat we er met veel liefde wonen en werken. Hiermee leggen we vast hoe we deze waarden beschermen en versterken, en waar we de prioriteiten leggen. Zo willen we bijvoorbeeld onze natuur en open ruimte beschermen en inzetten op binnenstedelijke woningbouw met veel betaalbare woningen. Er ligt nu een stevig document dat als kapstok voor ons beleid zal dienen en ons bij elke keuze dwingt onze gemeente als geheel te beschouwen. Hier kunnen we samen verder mee!”
Amendementen
Er werden verschillende amendementen aangenomen op de Omgevingsvisie. Zo wordt er op initiatief van GroenLinks en CDA een passage opgenomen dat de bebouwde kom zó ingericht moet worden dat kinderen vanaf een jaar of acht veilig en zelfstandig moeten kunnen lopen en fietsen naar school of verenigingen. Het VVD-amendement over het dorpse karakter van Maartensdijk en het omliggende landschap is aangenomen.
Verder wordt er op initiatief van CDA opgenomen dat om de gemeente vitaal te houden met voldoende voorzieningen, het van belang is dat er voldoende jongeren en gezinnen aangetrokken worden.
De raad stemde ook in met een amendement van SGP en Forza waarmee het belang van de bereikbaarheid voor bewoners en bedrijven werd benadrukt, ook bij het weren van vrachtverkeer. Verder moet er rond winkelcentra genoeg parkeergelegenheid blijven voor auto’s en fietsen. Een amendement van CDA en VVD van soortgelijke strekking voor bezoekers van buiten de gemeente kon ook op steun rekenen.
Voor de verbetering van luchtkwaliteit en vermindering van geluidshinder werden ook amendementen aangenomen, ingediend door GroenLinks en ChristenUnie.