Inwoner in beeld: Leny Hoogteijling

In deze rubriek lees je de inspirerende verhalen van bewoners uit gemeente De Bilt die belangeloos een stapje extra zetten voor hun omgeving. Deze week: Leny Hoogteijling.

Buurt in bloei   

Loop de wijk Noord-Oost De Bilt in en je waant je in de Keukenhof. In plaats van de standaard beplanting van de gemeente staan groenstroken vol met tulpen in alle kleuren, blauwe druifjes en kattenkruid. Voor het huis van Leny Hoogteijling (70) staat een stenen bankje met kleurrijke mozaïeksteentjes. Als actief lid van Wijkvereniging Noord-Oost De Bilt draagt Leny bij aan een groene, kleurrijke buurt. Maar ook als stoeptegels omhoog steken of zwerfafval de wijk ontsiert komt ze in actie.


Adoptietuinen

“Toen ik hier zes jaar geleden kwam wonen, stonden de groenstroken in de straat vol met prikstruiken,” vertelt Leny. “Op de website van de gemeente las ik dat je een groenstrook kunt adopteren. Het aanvragen daarvan duurt lang, maar uiteindelijk was het zover: de prikstruiken werden weggehaald. Ik tekende een contract en kon beginnen met zaaien en planten. Steeds meer mensen uit de buurt adopteerden een tuin. Soms nam ik, als ze verhuisden, hun tuin over. Gelukkig krijg ik regelmatig planten van mensen uit de buurt, maar ik heb zelf ook veel geld aan nieuwe planten uitgegeven.”


Tegelwippen

Een tijdje later hoorde Leny dat gemeente De Bilt de strijd ‘Tegelwippen’ was aangegaan met gemeente Zeist. Tegelwippen is het weghalen van (stoep)tegels en op het vrijgekomen stuk grond iets planten. Leny vond het een goed plan en vroeg de gemeente achttien tegels weg te halen in haar straat. “Op het kale stuk grond zouden struiken worden geplant of gras worden gezaaid,” vertelt ze. “Het was alleen hartje zomer en erg warm, dus dat plan moest even wachten. Naar mijn mening duurde het te lang voordat er iets werd geplant of gezaaid, dus heb ik er zelf een tuintje van gemaakt. Enige burgerlijke ongehoorzaamheid is soms nodig om iets voor elkaar te krijgen. En wat denk je?” besluit ze lachend. “Na een tijdje werd er een tuinadoptiebordje bij gezet door de gemeente. Zo is het ook gegaan met de boomspiegels die ik heb aangelegd en beplant. 


Wijkvereniging

Wandelend door de wijk kom je bijzondere objecten tegen. Je vindt er borden met daarop een gedicht, kleurrijke bankjes en natuurlijk meerdere adoptietuinen. Bij de voordeur van Leny hangt een flyer met de boodschap: ‘Kom naar de Wijk-zaaidag!’ Deze dag is georganiseerd door de wijkvereniging Noord-Oost De Bilt, waar Leny actief lid van is. “Het is een hele leuke vereniging,” vertelt Leny. “Een overbuur zei laatst: ‘Ik was waarschijnlijk al verhuisd zonder de wijkvereniging.’ We hebben de wijk al een stuk mooier gemaakt. Op Burendag hebben we met de hele buurt mozaïekbankjes gemaakt. De wijkvereniging organiseerde dit en heeft hier subsidie voor gekregen. Jong en oud knutselden samen, dat was zo leuk. De bankjes kom je overal in de wijk tegen. Ook de poëzieroute is een project van de wijkvereniging. De gedichten op de borden die je verspreid door de wijk ziet, zijn gekozen of gemaakt door buurtbewoners.”


Insectenpad

“Tegenwoordig ben ik niet alleen ‘van de bloemen en planten’ maar ook ‘van de bijen’,” vertelt Leny enthousiast. “We gaan een insectenpad in de buurt aanleggen, met onder andere bijenhotels. Kijk, dit hoort bij het plan.” Een printje met de plattegrond van de wijk en de route van het pad met daarop netjes uitgeknipte bijenplaatjes komt tevoorschijn. “De wijkvereniging heeft hier subsidie voor aangevraagd. We mogen pas beginnen als die is toegekend, maar in de tussentijd leer ik veel over bijen. De term bloeiboog kende ik niet bijvoorbeeld. Dat betekent dat je er met zaaien en planten op let dat er van voorjaar tot laat in het jaar aanbod is voor bijen. Het moeten bij voorkeur biologische planten zijn want bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden bij de niet-biologische teelt zijn heel slecht voor bijen en hommels. Om de bijen een warm welkom te geven zijn we al gestart met het inzaaien van bloemenvelden in de wijk.”
  

Cookie-instellingen