Tijdens deze bijeenkomst in Maartensdijk is via een korte presentatie uitgelegd waarom het parkeerbeleid wordt geactualiseerd en hoe we dit gaan doen. Daarna stonden medewerkers van de gemeente klaar om te horen hoe er tegen het parkeren wordt aangekeken en om vragen daarover te beantwoorden. De opkomst was beperkt tot 12 bezoekers.
Wat hebben we opgehaald?
In het algemeen is er geen sprake van een parkeerprobleem waar direct actie op nodig is. Wel heeft iedere kern haar eigen uitdagingen en lokale aandachtspunten.
Zo wordt in Groenekan in bermen geparkeerd wat tot hinder kan leiden en parkeren bezoekers aan de hockey of recreatie bossen ook in woonstraten. In Hollandsche Rading is het P+R terrein wat steeds drukker wordt een aandachtspunt en wordt er langs de weg geparkeerd ter hoogte van de vakantieparken en bij recreatie bossen. In Maartensdijk is het Maertensplein een aandachtspunt, het winkelbezoek in combinatie met bezoek aan De Vierstee. Bewoners uitten ook hun zorgen over nieuwbouwplannen waarbij minder parkeerplaatsen komen. Westbroek bestaat vooral uit woningen, er is weinig aantrekking van bezoekersparkeren of anderszins.
De groene kernen hebben allen een auto afhankelijkheid, maar er zijn nuances tussen de kernen.
In Westbroek ontbreekt een regelmatige openbaar vervoersverbinding. Maar bussen doen wel met regelmaat de kernen Groenekan en Maartensdijk aan. Hollandsche Rading heeft haar station met een regelmatigheid aan sprinters. Ook werkt de gemeente verder aan snelle fietsverbindingen tussen de drukbezochte gebieden in haar gemeente, ook in samenwerking met buurgemeenten.
In aansluiting hierop zullen de parkeernormen bij nieuwe woningen niet verlaagd moeten worden.
Alternatieve vervoersmiddelen zoals de buslijnen of het treinstation worden weliswaar als positief ervaren. Maar het moet niet de illusie wekken dat veel huishoudens deze middelen als primair vervoersmiddel gaan zien. Ondanks beter alternatief aanbod zullen huishoudens in de groene kernen vooral auto afhankelijk blijven. Verwacht geen grote effecten – en draagvlak – van stedelijke oplossingen in onze groene kernen.
Parkeerregulering kan heel gericht wel een gewenst effect hebben. Een blauwe zone zoals bij het Maertensplein lijkt bijvoorbeeld goed te werken.
Het handhaven van de regels in een blauwe zone is een belangrijk aandachtspunt. Een middel als parkeervergunningen met betaald parkeren zal volgens de meeste aanwezigen de doelen in de groene kernen niet heiligen.
Documenten
Verslag inloopbijeenkomst groene kernen