Tijdens de bijeenkomst in de centrumkerk is via een korte presentatie uitgelegd waarom het parkeerbeleid wordt geactualiseerd en hoe de gemeente dit gaat doen. In dit plenaire gedeelte kwamen veel vragen uit de zaal. Voornamelijk kritische geluiden dat er nu geen parkeerproblemen zijn en de gemeente deze ook niet moet gaan veroorzaken met nieuwe ontwikkelingen met een lage parkeernorm. Na meerdere vragen en ook antwoorden hierop, bleek niet iedereen in de zaal te geloven in de behoefte van het nieuwe parkeerbeleid. Ook lieten enkele van zich horen dat ze wel graag een vernieuwde aanpak op parkeersituaties zien.
Daarna stonden de medewerkers van de gemeente klaar om individueel de bezoekers te woord te staan over hun parkeerervaringen en om vragen daarover te beantwoorden. In totaal hebben zo’n 40 bewoners de inloopbijeenkomst bezocht. Hieronder geven we een korte samenvatting van hoe de bijeenkomst is beleefd en wat we hebben opgehaald.
Wat hebben we opgehaald?
De meeste aanwezigen lieten duidelijk merken dat er momenteel nauwelijks sprake is van parkeeroverlast. Maatregelen zijn in het algemeen op korte termijn dan ook niet nodig.
Het voorbereiden op mogelijke druk die op de openbare ruimte wordt uitgeoefend, wordt ook als ongewenst ervaren. Het in kaart brengen van ruimtelijke ontwikkelingen en de gevolgen hiervan moet goed worden onderzocht. Goed onderzoek moet bijdragen aan het oplossen van toekomstige parkeervraagstukken bij de locatie zelf, niet door in de omgeving meteen parkeerregulering in te voeren.
In sommige buurten wordt nu op momenten wel parkeeroverlast ervaren, zoals in De Leijen (langer thuis wonen, met name zuidwestelijk deel), Vogelzang (nabij spoor en Leyenseweg) en in Centrum 2 (nabij de Kwinkelier).
Enkele aanwezigen lieten zich uit over het voorkomen van parkeeroverlast door nu alvast maatregelen vast te stellen. Door mogelijke ruimtelijke ontwikkelingen en de algemene druk op onze openbare ruimte zijn acties onvermijdelijk, het voorbereidend werk is volgens enkelen dus geen slecht idee. Pas hier wel maatwerk toe, omdat de ene buurt de andere niet is.
Laat onze kernen dorpen blijven, voer hier geen stedelijke parkeermaatregelen in.
Omdat de mate van parkeeroverlast nog beperkt is, is een systeem met parkeervergunningen en betaald parkeren ook niet gewenst. Houd bij de ontwikkelplannen van nieuwe woningen ook rekening met de autoafhankelijkheid van onze kernen. Voer geen absurd lage parkeernormen in. Bouw parkeren ook vooral in garages onder de woningen bij hoogbouw, om overlast in de omgeving te voorkomen. Of maak voldoende parkeerplaatsen op maaiveld, deze kunnen achteraf ook met groen worden ingevuld als blijkt dat het er te veel zijn.
Denk aan verschillende doelgroepen parkeerders, zoals minder mobiele bewoners of ouderen die soms genoodzaakt zijn om dichtbij de woning of een bestemming te parkeren. Dit werkt in de basis goed met de huidige blauwe zone. Meer handhaving hierop is echter wel wenselijk.
Alternatieve mobiliteit is met het openbaar vervoer wel aanwezig, maar niet op het niveau dat het onze auto gaat vervangen.
Daarbij moet deelmobiliteit, vooral deelauto’s, niet de plekken van onze huidige auto’s gaan innemen. Zet deze bijvoorbeeld aan randen van het dorp. Laat bussen daarentegen wel weer door onze wijken rijden. Niet iedereen is mobiel genoeg om naar centrale punten te lopen of fietsen. Dit werkt nu autobezit verder in de hand.
Documenten
Verslag inloopbijeenkomst Bilthoven