Over het project

De gemeente wil de Spoorzone Bilthoven ontwikkelen tot een levendig en aantrekkelijk gebied om te wonen, te werken en elkaar te ontmoeten. 

Om dat te kunnen doen, gaan we eerst een gebiedsvisie met stedenbouwkundig plan opstellen. Hierin staat onder andere wat voor woningen en voorzieningen er komen en waar, hoe de openbare ruimte eruit gaat zien, hoe we het willen regelen met verkeer en vervoer, wat we met duurzaamheid en groen doen. U kunt hierover meedenken.

Een kansrijk gebied

Vlakbij station Bilthoven ligt de Spoorzone, nu nog een verouderd bedrijventerrein maar een gebied met enorme kansen. De Spoorzone is centraal gelegen, dicht bij de levendigheid van het centrum van Bilthoven en uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Het is daarmee een ideale locatie voor de bouw van de woningen die we in onze gemeente zo hard nodig hebben, zonder dat we het buitengebied hoeven aan te tasten. 

Nieuwe woningen betekent ook nieuwe mensen en dus ook nieuwe klandizie voor de winkels en horeca in het centrum.  En als we woningen gaan bouwen, kunnen we tegelijk de stenige openbare ruimte aantrekkelijker maken en vergroenen. Meer groen is goed voor de biodiversiteit en helpt ons in de strijd tegen wateroverlast en hitte. De ontwikkeling van de Spoorzone biedt kortom kansen om meerdere opgaven tegelijk op te lossen.

  • Een levendig woon- en werkgebied, met veel groen, plekken om elkaar te ontmoeten en voorzieningen.
  • Mix aan woningen die doelgroepen voorziet waarvoor nu weinig aanbod is. Woningen zoveel mogelijk toewijzen aan mensen uit De Bilt.  
  • In ontwerp en opzet sluit de wijk aan bij De Bilt en Bilthoven, maar toch heeft ze een eigen karakter.
  • Groen is leidend bij het ontwerp. Groen is goed voor het woon- en leefklimaat, vergroot de biodiversiteit en maakt de Spoorzone klimaatbestendiger.
  • Compacte bebouwing en op plekken waar dat kan iets meer de hoogte ingaan. Zo kunnen voldoende woningen worden gebouwd en blijft er genoeg ruimte over voor groen.
  • De Dudokflat en Julianalaan 1 blijven vrij van verdere bebouwing.
  • Gebruik van het huidige winkelgebied wordt gestimuleerd door een goede verbinding te maken van Noord- naar Zuid-Bilthoven.
  • Het verblijven en winkelen concentreert zich aan de zuidzijde bij de Julianalaan en de Kwinkelier.

Dit is onderdeel van de eerste concept gebiedsvisie en het concept stedenbouwkundig plan. Het is een ambtelijke uitwerking van het besluit van de gemeenteraad van 23 januari en heeft nog geen formele status.

Om de kansen die de Spoorvisie biedt te benutten, stelt de gemeente een integrale gebiedsvisie en stedenbouwkundig plan op. Dat gebeurt op basis van variant A, de ontwikkelrichting die de gemeenteraad in januari 2024 heeft gekozen als ‘voorkeursvariant’. Voor variant A heeft de gemeenteraad ook een aantal wijzigingen vastgesteld. We spreken daarom nu van Variant A+. Die ziet er in grote lijnen uit als in onderstaande tabel. 

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
Woningbouwprogramma 700 à 850 woningen. Stedenbouwkundige opzet met compacte bebouwing, groene daken en gevels en een aantrekkelijke openbare ruimte.
Categorieën 30% sociale huurwoningen, 20% middenhuur woningen, 16,7% betaalbare koop, 33,3% vrije sector (huur of koop)
Toewijzing Inzet om ten minste 50% van de huurwoningen en een deel van de betaalbare koopwoningen toe te wijzen aan mensen met maatschappelijke binding aan De Bilt.
Werk- en voorzieningenprogramma 5.000 à 10.000 m² bruto vloeroppervlak
Mobiliteit, Ingrepen OR en weginfra Streven naar maximaal STOMP (Stappen, Trappen, Openbaar vervoer, Maas, Personenauto). Met overzichtelijke ingrepen in de openbare ruimte en weginfrastructuur zoeken naar mogelijkheden om de verkeersveiligheid te bevorderen, ook buiten het plangebied.
(Auto)parkeernorm per woning Parkeernorm van 1,0 voor koopwoningen en een naar doelgroep gedifferentieerde parkeernorm van ten minste 0,5 voor sociale huurwoningen
Busstation Optimaliseren busstation op huidige locatie (noordzijde), zodat een comfortabel en toekomstbestendig busstation ontstaat
Duurzaamheid Ambitieniveau Brons (convenant duurzaam bouwen), met streven naar ambitieniveau Goud
Financiële haalbaarheid Integrale kostenneutrale (gemeentelijke) businesscase. Aanvullende middelen (zoals subsidies) worden ingezet voor verbetering van de openbare ruimte

De gemeenteraad heeft besloten dat het gemeentehuis niet in de Spoorzone komt. Het gemeentehuis maakt daarom niet langer deel uit van het project.

De Driehoek

  • Wonen en werken worden gecombineerd.
  • De bebouwing wordt geïnspireerd op de historische bebouwing in het centrum. De hoogte wordt 3 tot 4 lagen.
  • Op de begane grond komen werkfuncties en wellicht andere voorzieningen.
  • Het Emmaplein wordt een echt plein: geen doorgaand autoverkeer; ruimte voor wandelen, verblijven en terrasjes van bestaande horeca. 

De Timpe

  • Zeven appartementengebouwen met 5 tot 6 lagen aan de Soestdijkseweg en maximaal 3 lagen aan de Rembrandtlaan, in een stijl die aansluit op de klassieke villa’s van Bilthoven Noord.
  • Afgewisseld met (dak)tuinen en twee wandeldoorsteken tussen busstation, Rembrandtlaan en P&R.
  • In onderzoek: een parkeergebouw op de P+R, met parkeren voor treinreizigers, bewoners en bezoekers.
  • Aan de kant van de Jan Steenlaan een nieuw fietspad, zodat deze drukke fietsroute eenvoudiger en overzichtelijker wordt. 

Dit is onderdeel van de eerste concept gebiedsvisie en het concept stedenbouwkundig plan. Het is een ambtelijke uitwerking van het besluit van de gemeenteraad van 23 januari en heeft nog geen formele status.

Rembrandtlaan Zuid 

  • Aan de Rembrandtlaan 3 verschillende woongebouwen van 3 tot 5 lagen met een binnentuin.
  • Parkeren, bergingen en fietsenstallingen in een basement van één laag
  • Bezoekersparkeren in het groen. 

Rembrandtlaan Noord 

  • 9 verschillende woongebouwen met een mix van woningentypen, zowel huur als koop.
  • Bouwhoogte tussen 3 en 6 lagen in aansluiting op omliggende woningen; in het hart van het gebied een complex van 7 en één van 9 lagen.
  • Alle gebouwen hebben woningen op de begane grond.
  • Parkeren voor de vrijesectorwoningen ondergronds in twee garages.
  • Het groen loopt vloeiend over in de tuin van Huize het Oosten, zodat een mooi, aaneengesloten groengebied ontstaat met ruimte voor wandelen, spelen, verblijven, klimaatadaptatie en biodiversiteit.
  • Wandelverbindingen naar de omgeving van de Bremhorst.   

Dit is onderdeel van de eerste concept gebiedsvisie en het concept stedenbouwkundig plan. Het is een ambtelijke uitwerking van het besluit van de gemeenteraad van 23 januari en heeft nog geen formele status.