Veelgestelde vragen

Goed dat bewoners mogen meedenken, maar wie beslist uiteindelijk?

Het is goed om te benadrukken dat de gemeenteraad van de gemeente De Bilt het laatste woord heeft over de gebiedsvisie. Als democratisch gekozen bestuur vertegenwoordigen zij het algemeen belang. Om ervoor te zorgen dat de gebiedsvisie op zo’n manier wordt vormgegeven dat deze rekening houdt met wensen, ideeën en zorgen van alle belanghebbenden laten wij een participatietraject uitvoeren door de onafhankelijke procesbegeleiders van Tertium. Op basis van hun bevindingen en de teken- en rekensessies in de 2e participatieronde worden twee varianten ontwikkeld voor de toekomst van de Spoorzone. Daarover zal opnieuw worden geparticipeerd met de omgeving. De gemeenteraad kiest vervolgens de voorkeursvariant. In de 3e participatieronden wordt de voorkeursvariant verder uitgewerkt. Tot een integrale gebiedsvisie met een stedenbouwkundig plan. Bij elke stap zal het projectteam van de gemeente aangeven op welke manier rekening wordt gehouden met de inbreng vanuit het participatietraject. De gemeenteraad stelt de integrale gebiedsvisie vast waarmee het participatieproces wordt afgesloten.

Wat doen jullie met het voorstel dat bewonersorganisaties hebben gemaakt?

Vier bewonersorganisaties (Wijkraad De Leijen, P3R, Wijkvereniging Vogelzang, Bewonersvereniging Bilthoven-Noord) en de ondernemersvereniging Bilthoven-Centrum hebben een gezamenlijk voorstel gedaan met uitgangspunten voor de ontwikkeling van de Spoorzone. De gemeente ziet dit als een waardevolle bijdrage aan het participatietraject en input voor de eerste participatieronde. In deze ronde gaat het om breed ophalen van wensen en ideeën voor Spoorzone Bilthoven. Tijdens het participatieproces krijgen ook andere inwoners van de gemeente De Bilt, ondernemers, woningzoekenden, OV-reizigers, vastgoed- en grondeigenaren, ontwikkelaars, initiatiefnemers, (maatschappelijke) organisaties en andere belanghebbenden,  gelegenheid om mee te denken, in gesprek te gaan en hun wensen en ideeën in te brengen  Op die manier wil de gemeente goed inzicht krijgen in de wensen en ideeën over de toekomst van de Spoorzone. Op basis daarvan wordt stap voor stap gewerkt aan een integrale gebiedsvisie voor Spoorzone Bilthoven.

Hoe zit het met de ontwikkeling rondom project De Timpe?

De Timpe is een particulier initiatief om direct naast het station in Bilthoven-Noord woningbouw te ontwikkelen. Hiervoor heeft de private ontwikkelaar in het verleden een participatietraject  georganiseerd. De gemeente heeft besloten dat er eerst een integrale gebiedsvisie moet worden opgesteld waarin ook voor de locatie De Timpe  een plan wordt opgenomen.

Wat gebeurt er met het winkelgebouw naast de Julianaflat van Dudok?

Mede dankzij de inspanningen van bewoners is het Julianacomplex van Dudok aangewezen tot gemeentelijk monument. Dit betreft drie gebouwen: de flat, het winkelgebouw en het voormalige bankkantoor. De gemeente hecht waarde aan de monumentale status en wil samen met bewoners onderzoeken op welke manier de nieuwe ontwikkelingen in de Spoorzone, waaronder het winkelgebouw, het beste kunnen aansluiten op de bestaande gebouwen.

Liggen de plannen voor de Spoorzone niet allang vast? Ik heb al verschillende schetsen gezien.

De gemeente De Bilt heeft in het verleden al verschillende verkenningen gedaan naar mogelijke ontwikkeling van de Spoorzone Bilthoven. In het kader daarvan is onder meer een aanvraag gedaan voor een Woningbouwimpuls bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hiervoor zijn ook verkennende schetsen en tekeningen gemaakt van de mogelijke ontwikkeling. Deze schetsen en tekeningen  zijn niet de gebiedsvisie. Voor het opstellen van de gebiedsvisie  gaat nu het participatieproces lopen. Dit proces met inwoners, woningzoekenden, ondernemers, vastgoed- en grondeigenaren, ontwikkelaars, OV-reizigers, (maatschappelijke) organisaties en andere belanghebbenden levert twee varianten op voor ontwikkeling van de Spoorzone Bilthoven. Deze worden verder uitgewerkt. De gemeenteraad maakt een keuze voor een variant. Daarna volgt de uitwerking naar een concept integrale gebiedsvisie Spoorzone Bilthoven met stedenbouwkundig plan.

Kunnen bezoekers van het centrumgebied straks nog wel parkeren?

In het verleden heeft de gemeente bij de herontwikkeling voor het centrumgebied laten berekenen hoeveel parkeerplaatsen nodig zijn in het centrum. Deze zijn voor zover mogelijk gerealiseerd.

In het centrumplan is ervan uitgegaan, dat er nog 80 parkeerplaatsen moeten worden gerealiseerd. Het aantal plaatsen is afhankelijk van wat er op De Driehoek en Julianalaan 1 gaat komen. Daarom actualiseren we het al eerder uitgevoerde parkeeronderzoek. Dat doen we op basis van de huidige situatie en de nog uit te voeren plannen. We toetsen of die 80 parkeerplaatsen nog steeds nodig zijn.

Leiden al die nieuwe woningen niet tot een verkeersinfarct in Bilthoven? Het is nu al heel druk.

De gemeente wil tussen de 500 en 1000 woningen ontwikkelen in de Spoorzone om tegemoet te komen aan de krapte op de woningmarkt. Tegelijkertijd mag de nieuwe ontwikkeling niet ten koste gaan van de bereikbaarheid van het gebied. Verschillende bewonersorganisaties hebben hier ook nadrukkelijk aandacht voor gevraagd. De gemeente doet daarom een mobiliteitsstudie naar de gevolgen van alle nieuwbouwontwikkeling in de gemeente voor de bereikbaarheid. Op basis daarvan kan worden bekeken hoeveel woningen in het stationsgebied wenselijk en mogelijk zijn; in samenhang met eventuele maatregelen of aanpassingen voor de bereikbaarheid.