Veelgestelde vragen
Wat gebeurt er na afronding van het participatietraject?
Na afronding van het participatietraject wordt de Ontwikkelvisie ingediend bij de gemeenteraad voor besluitvorming. Vervolgens wordt de besluitvorming teruggekoppeld aan de deelnemers en wordt een doorkijk gegeven naar het vervolgtraject.
Wat is de planning voor het participatietraject?
Het participatietraject is opgedeeld in verschillende bijeenkomsten en contactmomenten, met als doel om in de eerste maanden van 2025 een afgewogen besluit te nemen over het woningbouwplan.
Hoe wordt de voortgang gecommuniceerd tijdens het traject?
Het participatietraject is opgedeeld in verschillende bijeenkomsten en contactmomenten, met als doel om in de eerste maanden van 2025 een afgewogen besluit te nemen over het woningbouwplan.
Wat gebeurt er met de input van de inwoners na afloop van het participatietraject?
De input van de inwoners wordt verwerkt in het participatierapport. Inwoners kunnen meewerken aan de lijst met locaties. Nieuwe locaties kunnen aangedragen worden op de eerste participatieavond met een uitloop van 2 weken. Gedurende het traject wordt hier terugkoppeling op gegeven. Op de overige onderdelen van het woningbouwplan kunnen participanten meedenken. Het woningbouwplan en het participatie rapport wordt aan de raad aangeboden.
Hoeveel invloed hebben inwoners?
Inwoners kunnen op twee niveaus participeren (de definities komen uit het participatiebeleid van de gemeente De Bilt):
Meewerken aan het benoemen van de locaties
Definitie Meewerken: Betrokkenen en belanghebbenden werken daadwerkelijk mee aan het traject. Zij leveren gezamenlijk met medewerkers van de gemeente en andere betrokkenen een plan, ontwerp of ander product op dat ter besluitvorming aan het college of de gemeenteraad wordt voorgelegd.
Meedenken over de randvoorwaarden en het onderzoek naar de haalbaarheid
Definitie Meedenken: Betrokkenen en belanghebbenden geven hun mening en delen hun kennis. Ook kunnen zij advies geven aan diegenen die het uiteindelijke product maken en het besluit nemen. De input kan ertoe leiden dat het plan of het besluit dat uit het traject voortkomt, beter afgestemd wordt op de wensen van de betrokkenen of verbeterd wordt door de lokale kennis en ervaring.
Wat is het doel van het participatietraject?
Het doel is om lokale deskundigheid van de inwoners te benutten bij het opstellen van een plan voor de realisatie van 200 nieuwe woningen in Maartensdijk.
Hoeveel nieuwe woningen komen er?
Op de locaties moeten in totaal 200 nieuwe woningen passen.
Welke typen woningen komen er en voor wie?
Het type woningen (appartementen, eengezinswoningen etc.) en voor welke doelgroepen (starters, senioren etc.) bespreekt de gemeente graag met u. Elke locatie moet in elk geval ook betaalbare woningen krijgen. Alle nieuwe woningbouwprojecten bevatten minstens 30% sociaal- en 20% middenhuur en daarboven op sociale en middeldure koop, zoals vastgelegd in onze Woonvisie.
Hoe worden locaties voor nieuwe woningen geselecteerd?
De inwoners hebben al locaties voorgedragen en dat kan ook nog tijdens de eerste bijeenkomst (en tot twee weken daarna). Tijdens het participatieproces bespreken we met elkaar waar een locatie aan moet voldoen om hier woningbouw mogelijk te maken (de criteria of randvoorwaarden). En hoeveel woningen er op elke locatie kunnen. Voor de selectie doet stedenbouwkundig bureau Nieuwe Gracht een voorstel, mede gebaseerd op het advies van de inwoners. Het daadwerkelijk selecteren van de locaties doet de gemeenteraad, wanneer die een besluit neemt over het woningbouwplan.
Hoeveel locaties zijn tot nu toe naar voren gekomen?
In het traject ‘Samen werken aan Wonen’ zijn tot nu toe 17 locaties geselecteerd. Aanvullen kan nog op de eerste bijeenkomst én tot twee weken daarna.
Wanneer start de bouw van de eerste projecten?
De tijdlijn voor de ontwikkeling en bouw van de nieuwe woningen kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals vergunningsprocedures, financiering en bouwplanning. Het is momenteel niet mogelijk om een exacte tijdlijn te geven voor de start van de bouw. Streven is dat de 200 woningen worden gebouwd in de periode tot 2035.
Wanneer is het plan klaar?
De verwachting is dat de gemeenteraad in het eerste kwartaal van 2025 een besluit neemt over het woningbouwplan.
Wie is verantwoordelijk voor het opstellen van het woningbouwplan?
Bureau Nieuwe Gracht is gevraagd om de Ontwikkelvisie inhoudelijk op te stellen, zoveel mogelijk in samenspraak met de inwoners. De Wijde Blik is verantwoordelijk voor het opstellen en begeleiden van het participatietraject.
Is al bepaald waar de woningen komen?
Nee. Op dit moment is alleen het aantal vastgesteld op 200 woningen. Samen met Maartensdijk bepalen we hoeveel woningen er binnen de bebouwde kom (de zogenaamde rode contour), hoeveel erbuiten en waar dit dan plaatsvindt.
Hoe zit het met grond die in eigendom is van ontwikkelaars?
Meerdere percelen in en rond Maartensdijk zijn in eigendom van particulieren of ontwikkelaars die graag woningen realiseren. Voor percelen binnen de bebouwde kom geldt dat de eigenaar een aanvraag kan doen voor het bouwen van woningen. Voor percelen buiten de bebouwde kom staan we dit voorlopig niet toe. We bepalen eerst samen met Maartensdijk hoeveel woningen er binnen de bebouwde kom gerealiseerd kunnen worden en hoeveel er dan dus nog buiten de bebouwde kom moeten komen en waar dit dan is.
Waar komt de enquête over de woonbehoefte vandaan?
Dit is een enquête van een grondeigenaar/ontwikkelaar die een perceel heeft tussen Maartensdijk en Hollandsche Rading, ten westen van het spoor. Deze enquête is op eigen initiatief tot stand gekomen en staat los van de gemeente.
Bepalen grondeigenaren/ontwikkelaars welke type woningen zij realiseren op hun grond?
Niet alleen. Onze Woonvisie(Verwijst naar een externe website) is hierin leidend. Daar staat onder ander in dat 30% sociale huur moet zijn en 20% middenhuur. Bovendien stellen we op basis van de woonbehoefte voorwaarden over de samenstelling van de woningen.