De omgevingsvisie gaat over de Biltse kernen en buurten, winkelcentra en het groene buitengebied dat zo kenmerkend is voor onze gemeente. In de omgevingsvisie leest u straks hoe de gemeente de leefomgeving de komende 20 jaar gaat behouden en ontwikkelen.
De ruimte die er is moet gebruikt worden voor veel verschillende zaken: voor woningen, verkeer, bedrijvigheid, recreatie en sport, erfgoed, biodiversiteit en natuur. Hoe zorgen wij dat voor ál die zaken ruimte is in onze leefomgeving? En welke ruimte is nodig voor uitdagingen zoals klimaatadaptatie en energieopwekking? Kan onze leefomgeving ook nog bijdragen aan onderwijs, gezondheid, meer veiligheid en sociale samenhang?
De omgevingsvisie is een grote puzzel waarin al die vraagstukken samenkomen.
Wij bouwen voort op bestaande plannen
De omgevingsvisie is bedoeld om meer overzicht te brengen; het is één document waar een samenhangende toekomstbeeld voor onze gemeente in staat. Een lange termijnvisie met kaders voor ontwikkelingen en initiatieven. De omgevingsvisie kunt u vergelijken met de huidige Structuurvisie uit 2012. We vervangen de Structuurvisie door deze nieuwe visie.
Bestaand beleid wordt onderdeel van de omgevingsvisie, bijvoorbeeld het woonbeleid of verkeer- en mobiliteitsbeleid. De beslissingen uit het verleden worden dus niet helemaal opnieuw gemaakt.
Een omgevingsvisie voor iedere gemeente
Iedere gemeente moet de komende tijd een omgevingsvisie opstellen. De omgevingsvisie is een visie op hoofdlijnen. In de omgevingsvisie is dus niet te lezen dat “de stoep voor úw deur wordt verbreed”, maar eerder dat “de gemeente bij de inrichting van straten ruimte geeft aan voetgangers om ontmoeting mogelijk te maken”. De visie wordt verder uitgewerkt in een omgevingsplan en in wat we ‘programma’s noemen.
Samen met inwoners, bedrijven en organisaties
Gemeente De Bilt vindt het belangrijk dat de omgevingsvisie breed gedragen wordt. Daarom betrekken wij inwoners, bedrijven en organisaties zoals de provincie Utrecht, de buurtgemeenten, Waterschap Vallei en Veluwe en Waterschap, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht/ Waternet, de Omgevingsdienst regio Utrecht, Veiligheidsregio Utrecht, de GGD regio Utrecht en Pro Rail. Al deze partijen konden meedenken tijdens de 1e, 2e en 3e Maand van de Leefomgeving.
U kon tijdens de participatierondes op verschillende manieren aangeven wat u belangrijk vindt. En u kon uw reactie geven op tussenversies: Vier Vergezichten voor de toekomst en het Voorontwerp-Omgevingsvisie. Van 13 juli t/m 24 september kunt u nog een laatste keer reageren op het resultaat tijdens een formele inspraakperiode.
Besluitvorming
Uiteindelijk beslist de gemeenteraad over de omgevingsvisie. Maar tussenproducten worden vastgesteld door het college van B&W. De complete planning van de besluitvorming vindt u op de tijdlijn.