In de afgelopen jaren is het centrum van Bilthoven uitgegroeid tot leefbaar, levendig en aantrekkelijk gebied voor bewoners, bezoekers en reizigers. Nu willen we samen verder bouwen aan het verbeteren van het stationsgebied. Spoorzone Bilthoven moet een levendige, en aantrekkelijke leefomgeving worden om te wonen, te werken en elkaar te ontmoeten, dicht bij het openbaar vervoer en het (winkel)centrum Bilthoven. Daarom gaan we een gebiedsvisie met een stedenbouwkundig plan maken. We nodigen u graag uit om met ons mee te denken!
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in Spoorzone Bilthoven? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief en/of als participatiedeelnemer.
Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief en/of meld u aan voor het participatieproces!
.png)
Spoorzone de Bilt bestaat uit 4 deelgebieden: bedrijventerrein Rembrandtlaan, De Timpe, de Driehoek en Julianalaan 1 (Zie de afbeelding hierboven). In het hart van de Spoorzone liggen station Bilthoven en het busstation. Dit OV-knooppunt, samen met het (winkel)centrum Bilthoven en De Kwinkelier, de nabijgelegen scholen, sportverenigingen en bedrijven, maken de Spoorzone tot een kansrijke locatie voor het realiseren van (betaalbare) woningen en werkplekken. In het gebied worden 500 tot maximaal 1000 woningen gebouwd. Waar deze woningen moeten komen en hoe ze er uit gaan zien, staat nog niet vast. Hierover en over nog een aantal andere onderwerpen wil de gemeente eerst in gesprek met inwoners, ondernemers, organisaties en (toekomstige) gebruikers van het gebied.
Wat ligt vast
In de afgelopen jaren zijn er in verschillende besluiten (onder andere de Woonvisie De Bilt 2030 en het Coalitieakkoord 2022-2026) kaders gevormd voor de ontwikkeling van Spoorzone Bilthoven. Deze staan allemaal in het participatieplan integrale gebiedsvisie Spoorzone Bilthoven. De volgende afspraken liggen in ieder geval vast:
Wonen
- In Spoorzone Bilthoven worden in totaal 500 tot maximaal 1000 woningen gebouwd. De gemeente doet een mobiliteitsstudie naar de gevolgen van deze en andere nieuwbouwontwikkelingen voor de bereikbaarheid.
- Gemeente De Bilt wil gemengde wijken. De gemeenteraad heeft besloten dat het aantal te bouwen woningen bestaat uit:
- minimaal 30% sociale huurwoningen;
- minimaal 20% middenhuurwoningen;
- minimaal 60 vierkante meter per sociale huurwoning;
- minimaal 75 vierkante meter per middenhuurwoning;
- Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om in het gebied kleinere (koop)woningen te realiseren van bijvoorbeeld 40 vierkante meter.
Bouwen
- We bouwen in bestaand bebouwd gebied meer woningen, zodat we het groen en het buitengebied sparen.
- Bij koopappartementen is ondergronds parkeren de norm.
- Wij kiezen voor gestapelde bouw in meer dan 5 lagen op locaties waar dat stedenbouwkundig passend is in de omgeving.
- Het college heeft op 6 maart 2018 besloten het Julianacomplex, gelegen aan de Julianalaan 1-17a in Bilthoven, aan te wijzen als gemeentelijk monument.
- We bouwen natuur-inclusief en minimaal energieneutraal.
Parkeren en mobiliteit
- We maken meer wijken autoluw en hebben extra aandacht voor de omgeving rondom scholen en sport.
- We streven naar een lagere parkeernorm, met name op (nieuwbouw)locaties waar goed openbaar vervoer beschikbaar is.
- Er komen geen nieuwe doorgaande wegen of randwegen in de gemeente en bestaande autowegen worden niet verbreed.
- Vóór de vaststelling van ieder bestemmingsplan doen we een verkeersonderzoek, inclusief de effecten op omringende wegen.
- We stimuleren de overgang naar elektrische en deelauto’s en voldoende laadpalen.
- De nieuwbouwplannen hebben gevolgen voor de verkeersdrukte op de wegen. Er wordt een verkeersmodel gebouwd waarin de effecten van de plannen voor de doorstroming van het verkeer kunnen worden berekend.
Ambities
Naast de kaders heeft de gemeente ook een aantal ambities. Deze zijn benoemd in het Participatieplan Spoorzone Bilthoven. De gemeente streeft naar:
- een toekomstbestendig busstation;
- een woon-werkgebied;
- het afronden van de herontwikkeling van het centrumplan Bilthoven met de ontwikkeling van de Driehoek en Julianalaan 1;
- een goede looproute tussen het station en het centrum van Bilthoven.
- Het station Bilthoven is een belangrijk knooppunt voor de regio en alle dorpen van onze gemeente;
- De gemeente doet onderzoek of het mogelijk is een nieuw gemeentehuis te bouwen in het gebied.
Meedenken
Het stationsgebied is van ons allemaal. Spoorzone Bilthoven grenst aan verschillende bestaande woonwijken en wordt daarnaast intensief gebruikt door bezoekers en ondernemers van het winkelcentrum en andere omliggende bedrijven en organisaties. Ook reizigers die gebruik maken van het bus of treinstation doorkruisen vaak het gebied. Om te komen tot een gebiedsvisie voor de transformatie van het gebied, organiseert de gemeente daarom een participatieproces. Gemeente de Bilt nodigt inwoners, ondernemers, organisaties en andere (toekomstige) gebruikers uit om mee te denken over de toekomst van Spoorzone Bilthoven.
Hoe kan ik meedenken?
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in Spoorzone Bilthoven? Meedoen met het participatieproces?
Meld u aan voor de nieuwsbrief en/of het participatieproces