Hierin leest u welke informatie er is opgehaald met de enquêtes voor álle inwoners en het Inwonerpanel, tijdens de straatinterviews, de Toekomstdialoog en andere bijeenkomsten.
Het participatieverslag vindt u hier. De achterliggende documenten/ verslagen kunt u hier vinden.
Enkele conclusies die kunnen worden getrokken uit de participatie zijn:
- Respondenten geven aan dat het belangrijk is dat er voldoende woningen worden gebouwd op basis van in ieder geval de eigen woningbehoefte. Indien nodig kunnen we op sommige plekken best wat stedelijker bouwen of over de rode contouren.
- Qua energie wordt vaak als mogelijkheid zon op dak genoemd. Dit is ook onderdeel van de voorlopig koers in de Dialoognotitie. Daarnaast spreekt de inzet op innovatieve technieken verschillende respondenten en deelnemers aan. De meningen over wel of geen windmolens langs de A28 zijn verdeeld. In het nieuwe coalitieakkoord is daarnaast opgenomen dat we verdiepend onderzoek doen naar locaties voor windenergie langs de A28 én A27.
- Uit de participatie komt een voorkeur voor het omvormen van verouderde bedrijventerreinen naar woonwerkgebieden. Om dit voor elkaar te krijgen is dit in vergezicht 3 gekoppeld aan een nieuw groen bedrijventerrein buiten de rode contouren. Hier zijn voor en tegenstanders van. Dat geldt ook voor de inzet op hoogwaardige kennisintensieve economie.
- Voor het buitengebied is het merendeel van de respondenten en deelnemers voor extra inzet op recreatie. Al is de mate hierin verschillend en geldt dit minder voor de respondenten en deelnemers uit de groene kernen. Voor het wel of niet vernatten van het veenweidegebied en de mate waarin lopen de meningen uiteen.
- Qua mobiliteit gaat de voorkeur onder de respondenten en deelnemers uit naar de inzet op openbaar vervoer. Maar ook zijn deelnemers voor de inzet op het stimuleren van elektrisch autorijden. M.n. voor de kleinere kernen blijft autobezit waarschijnlijk van belang.
- Als integraal naar de vergezichten wordt gekeken gaat de meeste voorkeur onder de respondenten en deelnemers uit naar vergezicht 2 (sterker lokaal profileren – hoge dynamiek) en vergezicht 4 (sterker regionaal aanhechten – lage dynamiek) . Waarbij vergezicht 3 (sterker regionaal aanhechten – hoge dynamiek) duidelijk de minste voorkeur heeft.
De opbrengsten gebruiken wij bij het maken van afwegingen voor de gewenste ontwikkelingen van de gemeente De Bilt. Het college bundelt de belangrijkste keuzes in de Kern van de Visie. Dit document wordt vervolgens besproken met de gemeenteraad. Alle vervolgstappen op weg naar de Omgevingsvisie De Bilt 2040 zijn opgenomen in de tijdlijn.
Vervolg
De opbrengsten gebruiken we bij het maken van afwegingen voor de gewenste ontwikkeling van de gemeente De Bilt. Het college bundelt de belangrijkste keuzes na de zomer in ‘de Kern van de Visie’. Dit document wordt besproken met de gemeenteraad. Alle vervolgstappen op weg naar de Omgevingsvisie De Bilt 2040 zijn opgenomen in de tijdlijn.